Avsnitt 3 – Joe Bonamassa, halsar och världens snyggaste gitarrer

Äntligen dags för det tredje avsnittet och kanske årets sista avsnitt. Med lite tur kan vi klämma in ett till avsnitt innan det är dags att tända nyårscigarren. Vi vill börja med att nämna att det numera finns två svenska podcaster om gitarrer. Fredrik Svensson, mer känd som Gitarrzombien, har startat en egen podcast som ni hittar här: http://gitarrzombien.podbean.com/

I vanlig ordning avhandlar vi två ämnen och en topplista. Vi går direkt in i konfrontation och pratar om fenomenet Joe Bonamassa. Mats menar att han är en av få lysande stjärnor på den moderna gitarrhimlen. Axel är inte lika övertygad. Oavsett vad vi tycker är Bonamassa en herre som lyckats bygga en karriär som gitarrnörd. I skrivande stund lanseras hans andra signaturmodell från Gibson. Modellen går under namnet Bonabyrd och det är verkligen en läckerbit med lite kul designgrepp som lånar fritt från Gibsons historia.

gibson-bonabyrd-2

Vårt andra ämne är halsar. Vad utgör en bra hals egentligen? Vi pratar om allt från superplatta Ibanez-halsar till den nästan komiskt överdimensionerade halsen på Fenders Jeff Beck-stratocaster.

Vår topplista avhandlar ämnet världens snyggaste gitarrer. Som vanligt är topplistan en ögonblicksbild av den rådande sinnesstämningen. Nästa vecka skulle topplistan se helt annorlunda ut. Längst ner på sidan hittar ni en bildkavalkad med topplistans gitarrer.

Det här avsnittet får avsluta gitarråret 2015, men vi är självklart tillbaka tidigt nästa år med nya avsnitt.

God jul och gott nytt år!

732fender 2401401805_gtr_frt_001_rr duot08 Gallery 03 PS1CM_220534_CST_6121_55_Brown_White_Cowhide_UC14021028_15e695d7cecc1b28586e81c28bb6492ef b1dd70781766b8d35e88d3c5ccbb447c custom-shop-jazzmaster-660-80 ladda ned

 

 

Annonser

6 reaktioner på ”Avsnitt 3 – Joe Bonamassa, halsar och världens snyggaste gitarrer

 1. Hej boys! Kul med gitarr-pod, och ni gör det riktigt bra. Inte för att jag är nere med Bonamassa, men var ni inte lite hårda mot karln. Uppenbarligen är han en prylsamlande gitarrnörd, men vem är inte det? Hade jag råd skulle jag också köpa ett par Les Pauls från -59. Grejen med honom, tycker jag, är att han inte spelar blues så ofta. Hans skivor är ju radioanpassad rock med blues-stänk. Totalt genomtrist. Men när han väl spelar blues, ja då är han faktiskt skitbra, tycker jag. Men sen är det som med Robben Ford; han sjunger inget vidare men han gör det hela tiden. Bonamassa skulle ha ett riktigt bluesband och anställa en sångare, då kunde det bli kul på riktigt.
  Här är ett exempel på när det är bra (innan han börjar sjunga dvs). Fantastisk ton och mycket bra bluesgitarr. Skönt också med bluestraditionen att improvisera fram solona. Denna finns i fler liveversioner på Youtube och det är helt olika solon. Den finns även med på en studioplatta, också då med helt annat solo. Och jag läste någonstans att det var BB King som tipsade honom om att ha kostym på scen, i stället för jeans och tisha.

  Nåväl här är klippet, visst tusan lirar han bra – när han lirar bra så att säga.

  Fridens liljor!

  Gilla

  1. Hej Garbo! Tack för din kommentar. Det är klart att vi är lite hårda mot herrn. Kanske lite raljanta också. Det hela är dock gjort med glimten i ögat. Bonamassa lever livet många av oss gitarrister skulle vilja leva. Han kan leva ut alla våta gitarrfantasier helt obehindrat.

   Jag personligen gillar hans gitarrspel men hittar inte så mycket som fastnar rent musikaliskt. Nu ska jag inte föra Axels talan men jag gissar att han stör sig på att Bonamassa är så fruktansvärt genomtänkt som artist, men det får han utveckla själv.

   /Mats – Gitarrism

   Gilla

  2. Hej Garbo.

   Jag kanske missuppfattat honom som bluesgitarrist när han egentligen är något annat. Han är svinduktig rent tekniskt, sånt är dock nästan inget värt alls i min bok utan jag är endast intresserad av substans och genuinitet. Det tycker jag saknas i hans musik. I blues är det minst lika viktig att vara true som inom black metal. Sedan dömer jag ingen som älskar Bonamassa, man ska givetvis lyssna på precis det man själv gillar mest och skita i vad andra tycker och tänker.

   Kostym live är helt rätt, det brukar jag också han, och B.B. King hade metalflakekostym med viss framgång, det innebär inte att vem som helt ska ha det. Speciellt inte till Oakley-brillor som väl bara idrottsmän får bära?!

   Ska kolla klippet.

   Kul att du gillar podden.
   /Axel

   Gilla

 2. Hej och tack för bra svar! Som sagt jag gillar inte Bonamassa alls, men när han väl spelar blues på riktigt så tycker jag att han gör det mycket bra. Dock som sagt är det rätt sällan han lirar riktig blues.
  Oakley-brillor grejen är totalmärklig, oavsett vad man har för kläder till. Dom ser ju jättelarviga ut.

  När jag ändå har er på tråden, så att säga: så har jag ett tips på ämne att avhandla. Vårt klimat i Sverige är väldigt varierande. Det påverkar gitarrerna, men är lätt avhjälpt med att dra lite i dragstången. Lossa ett kvarts varv i november och tighta tillbaka i april, fin tumregel jag lärde mig en gång – gör stor skillnad!

  Gilla

  1. Diggar verkligen podden, lärorik och rolig! Tänkte angående Joe, har ni lyssnat på Rock Candy Funk Party? Enligt mig det bästa han gjort, fusion med blues och funk. Rekommenderas starkt, hur som helst hoppas jag ni fortsätter.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s